2013-08-06 11:47:21• hírek • Szatmár.ro

Madártani tábor volt Kányaházán

Négy napon keresztül ismerkedtek a kicsi és nagy ornitológusok a környék madárvilágával.

A Román Ornitológiai Egyesület szatmárnémeti fiókszervezetének szervezésében augusztus elején Madártani táborra került sor Kányaházán. Összesen 32 madárbarát vett részt, a kilenc felnőtt mellett 23 diák alkotta a táborozók csapatát. A Fazekas Lóránd vezette szatmári ornitológusok a sorban a hatodik ilyen tábort szervezték meg.

A rendezvény célja kettős volt: egyrészt a résztvevők felmérték a környék madárvilágát, illetve terepen is lehetőség nyílt a fiatalok madártani oktatására.

A résztvevők két nagy teljesítményű távcsővel, azaz spektívvel figyelték meg és azonosították a vízimadár-fajokat és a környék egyéb madarait. Olyan fajokat láthattak az ornitológusok, mint a fehér- és feketególya, kis- és nagykócsag, búbosvöcsök, különböző récefajok, dankasirály, küszvágó csér, kormos szerkő, billegető cankó.

Amikor nem terepen volt a csapat, akkor a helyi Sport Hotelben, a szálláshelyen hallgattak érdekes előadásokat a madarakkal kapcsolatban, sőt, a diákok maguk is előadást tartottak egy-egy témában. A Ion Creanga Iskola Larus csoportja, a Vasile Lucaciu Általános Iskola Strix csoportja, a Lázári Általános Iskola Aquila csoportja és a Mikolai Általános Iskola Vanulus csoportja is előadást tartott a táborban. Szintén előadást tartott Gavril Ardelean, a Vasile Goldis Nyugati Egyetem rektora, Feleg Erika, az Egyesült Államokban doktoráló egyiptológus és természetesen Fazekas Lóránd is.

A tábor megszervezését Lakatos László nyugalmazott építészmérnök és lelkes ornitológus támogatta. Fazekas Lórándtól megtudtuk: a madártani egyesületnek nincs semmiféle bevétele, egyedül a tagdíjakból származó összeg. Ez felnőttek esetében 20 lej egy évre, nyugdíjasoknak 15, gyerekeknek pedig 10 lejbe kerül.

Gólyákat is láttak az ornitológusok

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: